Doorgaan naar hoofdcontent

Zelf inlegkruisjes makenAl lange tijd wil ik zelf graag mijn inlegkruisjes maken. Ik had al eens een setje gekocht om ze te proberen van verschillende merken, alleen vond ik de maat net niet fijn. Ik ben daarom zelf aan de slag gegaan.

Ik kocht speciale PUL stof, wat een waterdicht laagje heeft maar wel ademend is bij Stofeerlijk : https://www.stofeerlijk.nl/a-39643441-3407368/materialen-voor-wasbare-luiers/pul-effen/
(op de foto het aquakleurige stofje)

Verder kocht ik flanel in 2 kleuren, zodat ik altijd weet wat boven en onder is.....

Ik heb alle stofjes eerst op 60 graden gewassen zodat ik zeker weet dat het niet meer gaat krimpen als ze af zijn.

Ik heb van karton malletjes gemaakt van de inlegkruisjes die ik altijd gebruikte en een mal met de "vleugels" eraan.

Per inlegkruisje gebruik ik 1 x flanel met vleugels (onderkant) 1x PUL laagje, 2x flanel zonder vleugels en bovenop 1x flanel met vleugels.

Ik start met de laagjes pul, 2x flanel zonder en 1x flanel met op elkaar te naaien langs de randen waar de vleugels niet zitten. Zo blijven ze mooi op zijn plek.

Dan doe ik de onderste laag eronder (roze) en naai alles langs de rand met een afwerksteek vast.

Omdat het laagje PUL waterdicht is gebruik ik geen naalden maar speciuale klemmetjes, Wonder Clips: https://www.renskecreatief.nl/webshop/benodigdheden/diverse-handwerkartikelen/detail/1550/wonder-clips-knijpen-en-vasthouden.html om de laagjes op elkaar te houden. Ik gebruikte ze voor het eerst, maar zal ze zeker vaker gebruiken bij het naaien!

De malletjes trok ik langs met een stofstift die verdwijnt na de 1e keer wassen.

Omdat er geen "plak" laagje bij deze inlegkruisjes zitten heb ik kamsnaps gebruikt om ze vast te zetten.

Toen ik bezig was, vond Thijs het er zo leuk uitzien dat hij me is gaan helpen. Zo hebben we heerlijk samen zitten te werken.

Groetjes Renske

Reacties

Elizabeth zei…
Wat goed... ik heb er pas ook al over zitten nadenken om ze te maken, maar het bevestigen van die drukkers houd me tegen.
Wat is jouw ervaring daarmee... gaat dat goed? is dat ingewikkeld om door de stof te krijgen? Dat hoor ik graag een keer.
Hoi Elizabeth
Het valt mee hoe moeilijk het is. het is wel rustig en precies doen. met een speciale tang erbij lukt het aardig.
ineke zei…
denk dat ik deze trend aan me voorbij laat gaan..ik herinner me nog heel goed het getob met wasbare maandverband van vroeger. ik hou het in de toekomst bij weggooi kruisjes... ter compensatie.. ik heb van mijn 10e tot mijn 16e wasbaar maandverband gedragen en alle 5 kinderen hadden wasbare luiers.. dus nu heb ik denk ik wel recht op weggooidingen !!!!;)

Populaire posts van deze blog

Verschil tussen de overlock en de coverlock naaimachine

Sinds vorige week ben ik de gelukkige eigenaar van de Coverlock machine. Voordat ik hem kocht, heb ik veel op internet opgezocht over de coverlock, en het verschil met de overlock (lockmachine) die ik al had.

De machines lijken kwa naam erg op elkaar, en werken beide met 4 of 5 klossen garen, maar kwa functionaliteit hebben ze wel grote verschillen. Daarom heb ik ze nu beide.

De overlock machine is echt bedoeld voor het aan elkaar zetten van randen en het meteen afsnijden van de stof, zodat het stiksel perfect op de rand komt. Ook kan je er rolzoompjes mee maken.

De coverlock, of deksteek machine is bedoeld voor het afwerken van je kledingstukken. De naden zijn flexibel, waardoor ze perfect gebruikt kunnen worden bij rekbare stoffen. De gewone naaimachine heeft geen rek meer op het stiksel, bij de coverlock heb je dat nog wel.

In het filmpje laat ik de verschillen van de machines ook zien.

Ik heb zelf gekozen voor de Brother Cover stitch CV3550. Ik zat in dubio met een andere machine…

Patroon en tutorial, Knuffeldoekje Ster hond haken van DMC Top This! garen

Al een poos heb ik deze leuke bollen Top This! Van DMC liggen. Ik heb er al diverse mutsen van gehaakt en gisteren haakte ik dit schattige knuffeltje.


Ik haakte hem als volgt:

Toer 1. haak 5 lossen en sluit met een halve vaste als ring.

Toer 2. Haak 3 lossen (telt als 1e stokje) haak in de ring nog 19 stokjes en sluit met een halve vaste in de 3e losse van het begin stokje.

Toer 3. haak 1 losse en een vaste bij de halve vaste. * Sla 1 stokje over haak 3 stokjes, 3 losse, 3 stokjes in het volgende stokje, sla 1 stokje over, haak 1 vaste* herhaal nog 4x, sluit met een halve vaste in de begin vaste van deze toer.

Toer 4. Haak in de 1e 2 stokjes een halve vaste. haak 3 losse (1e stokje), haak een stokje in de volgende.  *Haak 3 stokjes, 3 losse, 3 stokjes om de 3 lossenboog. Haak in de volgende 2 stokjes 1 stokje. Sla stokje, vaste, stokje over. haak in de volgende 2 stokjes 1 stokje. * herhaal ** tot het einde van de toer. Sluit met een halve vaste in de 3e losse.

Toer 5. Haak in het 1e…