zondag 11 november 2018

Haak tutorial en patroon voor de Corner to Corner wanderlust shrug.
Ik heb met Scheepjeswol Wanderlust garen deze shrug gemaakt. Een heerlijke soepelvallende shrug met super mooi zacht garen met een mooie glans eroverheen.
In de video leg ik stap voor stap uit hoe ik hem haakte. Hieronder een algemene uitleg. Kijk voor alle details naar de video.

Totaal gebruikte ik 3,5 bollen garen en haakte hem op naald 5.

Ik startte met het haken van de basis lap. Voor mij een lap van 60 bij 80 cm. (maat M)
De lap is gehaakt in de Corner to corner steek:

Stap 1:Haak 6 lossen (de eerste 3 zijn het eerste stokje),
haak 1 stokje in de 4e losse vanaf de haaknaald.
Haak 1 stokje in de laatste twee lossen.
Stap 2:Haak 6 lossen (de eerste 3 zijn het eerste stokje), haak 1 stokje in de 4e losse vanaf de haaknaald. Haak 1 stokje in de laatste twee lossen. Je klapt nu je haakwerk om, zodat je bij de 3 lossen van stap 1 komt. Haak 1 halve vaste. Haak 3 lossen (eerste stokje). Haak 3 stokjes om de 3 lossen van stap 1.
Stap 3:
Haak 6 lossen (de eerste 3 zijn het eerste stokje), haak 1 stokje in de 4e losse vanaf de haaknaald. Haak 1 stokje in de laatste twee lossen. Je klapt nu je haakwerk om, zodat je bij de 3 lossen van het laatste blokje van stap 2 komt. Haak 1 halve vaste. Haak 3 lossen (eerste stokje). Haak 3 stokjes om de 3 lossen van stap 2. Haak 1 halve vaste. Haak 3 lossen (eerste stokje). Haak 3 stokjes om de 3 lossen van het eerste blokje van stap 2.
Wanneer de lap 60 bij 80 is (of groter bij een grotere maat) ga je de lap dubbelvouwen. De lange zijdes leg je op elkaar.

De kant van 60 cm maak je vast met steekmarkeerders zodat aan de kant van de vouw de armsgaten ontstaan. Pas de shrug aan voordat je hem definitief in elkaar zet met vasten aan de binnenkant.

Draai de shrug om, en haak rond de rand vasten, maar dan de verkeerde kant op, de kreeftsteek. Een kreeftsteek is een vaste die je de andere kant op haakt. Je haakt dus van links naar rechts. Verder werkt het precies hetzelfde als een vaste. Het is even wennen maar wel de moeite waard. Het resultaat is een zeer decoratief steekje, zeer geschikt als decoratief randje.

Haak nu rond de hele rand van de shrug een rand met de tunische basissteek. Hecht de draad aan, midden achter. Start met 6 lossen en pak elke keer aan het einde van de toer dat je de lussen oppakt een stukje van de rand mee.

1ste toer :Steek nu de haaknaald in de 2de losse vanaf de haaknaald. Om te bepalen wat nu de 2de losse is, kun je kijken waar je werkdraad uit komt. De losse waar je werkdraad uit
komt, die sla je over, de eerstvolgende is de 2de losse vanaf de haaknaald. Steek in, maak een omslag met de haaknaald en neem de draad mee door de steek. Laat de omslag op je haaknaald staan. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. * Steek in de volgende losse, maak een omslag met de haaknaald en neem de draad mee door de steek. Laat de omslag op je haaknaald staan *. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer. In totaal heb je nu 5 lussen op je haaknaald staan. Pak nu een lus op door de rand van je shrug heen. verdeel deze steek steeds mooi over de rand heen (zie filmpje)
2de toer:*Maak een omslag en haal door 2 lussen op de haaknaald*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer tot je weer 1 lus op je haaknaald hebt staan.
3de toer:
Als je nu naar je steken kijkt zie je dat er allemaal verticale streepjes zijn ontstaan.
Sla het eerste verticale streepje over. Steek je haaknaald aan de voorzijde van het lapje van de rechterzijde onder het 2de verticale streepje door. Maak een omslag en haal de omslag on het streepje door zodat er een tweede lus op je haaknaald ontstaat. Doe dit bij alle verticale streepjes die je ziet. De laatste valt echt aan de rand van je haakwerk. Deze pak je ook op zodat er weer 5 lussen op je haaknaald staan. Pak nu een lus op door de rand van je shrug heen. verdeel deze steek steeds mooi over de rand heen (zie filmpje)
Herhaal toer 2 en 3 tot je weer bij het begin aangekomen bent. Zet met een naald de twee delen aan elkaar (zie filmpje)Super veel plezier met het haken van de shrug!

Groetjes Renske
Wanderlust garen: https://www.renskecreatief.nl/a-54178707/haak-en-breigaren/scheepjes-wanderlust/

1 opmerking:

ennie zei

hallo Renske, leuke shrug. Ik wil hem misschien gaan maken. Welke afmeting zou goed zijn voor maat x/xl (44?). En hoeveel bollen zou ik dan nodig hebben denk je?